Yemek Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Tarihi bir dönüm noktası… 12 bin yıl önce nesli tükenmiş türü yeniden hayata döndürdüler!

Bilim dünyası tarihi bir dönüm noktasına tanıklık ediyor... İlk kez bir nesli tükenmiş hayvan türü yeniden hayata döndürüldü. Genetik mühendislik şirketi Colossal Biosciences, 12 bin yıl önce soyu tükenen Ulukurtu klonlayarak üç yavru dünyaya getirdi.

Ulukurtlar, 13 Bin Yıllık DNA İle Yeniden Canlandı!

Romulus, Remus ve Khaleesi isimli kurtlar, ABD’de özel bir alanda koruma altında tutuluyorlar. Ben Lamm, şirketin CEO’su, “13 bin yıllık diş ve 72 bin yıllık kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı Ulukurt yavruları oluşturduk,” dedi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Colossal ekibi, Ohio’dan Sheridan Pit ve Idaho’dan American Falls bölgelerinden elde ettikleri fosil kalıntılarından antik DNA çıkardılar ve gri kurtların DNA’sıyla birleştirerek genetik kodu yeniden oluşturdular.

Somatik hücre nükleer transfer yöntemi kullanılarak klonlama süreci gerçekleştirildi. Vücut hücresinden alınan DNA, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresine aktarıldı ve elde edilen embriyolar taşıyıcı canlılara yerleştirildi.

Üç farklı hamilelik sonucu doğan yavrular, genetik olarak 15 farklı Ulukurt genini taşıyorlar. Bu genlerin 10 bin yıldır hiçbir canlıda aktif olmadığı belirtiliyor.

Colossal’ın Baş Bilim Sorumlusu Dr. Beth Shapiro, bu sürecin paleogenetik alanında büyük bir adım olduğunu belirtti. “Mükemmel bir referans genomu olmadan eski DNA’yı tekrar inşa etme yöntemimiz, paleogenom çalışmalarında yeni bir standart oluşturdu,” dedi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan yaklaşık yüzde 25 daha büyük, daha kalın beyaz kürke ve daha güçlü çenelere sahip hayvanlardı. Genellikle at ve bizon gibi büyük hayvanlarla beslenirlerdi ve diyetlerinin en az yüzde 70’ini etten alırlardı.

Colossal, daha önce mamut DNA’sını kullanarak tüylü fareleri oluşturmuştu. Şirketin nihai hedefi ise mamutları da tekrar hayata döndürmek. Bu gelişmelerin, nesli tükenen türler yanı sıra tehlike altındaki türlerin korunmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Dr. Christopher Mason, “Ulukurtların geri getirilmesi sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın yaşamı koruma sorumluluğunun bir göstergesidir. Bu teknoloji, ileride nesli tehlikede olan birçok türün korunmasında da kullanılabilir,” açıklamasında bulundu.