Tarihi bir dönüm noktası… 12 bin yıl önce nesli tükenmiş türü yeniden hayata döndürdüler!

Ulukurtlar, 13 Bin Yıllık DNA İle Yeniden Canlandı!

Romulus, Remus ve Khaleesi isimli kurtlar, ABD’de özel bir alanda koruma altında tutuluyorlar. Ben Lamm, şirketin CEO’su, “13 bin yıllık diş ve 72 bin yıllık kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı Ulukurt yavruları oluşturduk,” dedi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Colossal ekibi, Ohio’dan Sheridan Pit ve Idaho’dan American Falls bölgelerinden elde ettikleri fosil kalıntılarından antik DNA çıkardılar ve gri kurtların DNA’sıyla birleştirerek genetik kodu yeniden oluşturdular.

Somatik hücre nükleer transfer yöntemi kullanılarak klonlama süreci gerçekleştirildi. Vücut hücresinden alınan DNA, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresine aktarıldı ve elde edilen embriyolar taşıyıcı canlılara yerleştirildi.

Üç farklı hamilelik sonucu doğan yavrular, genetik olarak 15 farklı Ulukurt genini taşıyorlar. Bu genlerin 10 bin yıldır hiçbir canlıda aktif olmadığı belirtiliyor.

Colossal’ın Baş Bilim Sorumlusu Dr. Beth Shapiro, bu sürecin paleogenetik alanında büyük bir adım olduğunu belirtti. “Mükemmel bir referans genomu olmadan eski DNA’yı tekrar inşa etme yöntemimiz, paleogenom çalışmalarında yeni bir standart oluşturdu,” dedi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan yaklaşık yüzde 25 daha büyük, daha kalın beyaz kürke ve daha güçlü çenelere sahip hayvanlardı. Genellikle at ve bizon gibi büyük hayvanlarla beslenirlerdi ve diyetlerinin en az yüzde 70’ini etten alırlardı.

Colossal, daha önce mamut DNA’sını kullanarak tüylü fareleri oluşturmuştu. Şirketin nihai hedefi ise mamutları da tekrar hayata döndürmek. Bu gelişmelerin, nesli tükenen türler yanı sıra tehlike altındaki türlerin korunmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Dr. Christopher Mason, “Ulukurtların geri getirilmesi sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın yaşamı koruma sorumluluğunun bir göstergesidir. Bu teknoloji, ileride nesli tehlikede olan birçok türün korunmasında da kullanılabilir,” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Uyarı geldi: Acil güncelleme yapın! Tüm Windows kullanıcıları etkilenecek

WinRaR dosyasında güvenlik açığı riski tespit edildi. Windows kullanıcılarının güncelleme yapmaması acil olarak tavsiye edildi.

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

20 yaşındaki cihaz birden bire geri döndü: Kafa karıştıran güncelleme geldi

Microsoft, 2005 yılında piyasaya sürdüğü ve bugüne dek 84 milyon adet satan efsanevi oyun konsolu Xbox 360 için şaşırtıcı bir hamle yaptı. Kasım ayında 20 yaşına girecek olan konsol, uzun yıllar sonra ilk kez bir yazılım güncellemesi aldı.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.