Türkiye’den gidip komşuya yöneldiler: Yunanistan değil!

Türkiye’nin İndirimli Tatil Rekabeti

Türkiye’deki yüksek yaşam maliyeti, ülkemize yönelen yabancı turistlerin sayısını olumsuz etkiledi. Resmi istatistiklere göre turizm gelirleri rekor seviyeye ulaşmasına rağmen, özellikle 2024 yaz sezonunun ortasında otel doluluk oranları %60’lar seviyesinde kaldı.

İngilizler ise durumu şöyle haberleştirdi: Türkiye, eskiden pek rakibi olmayan komşusuyla turizm açısından rekabet halinde. Express.co.uk’taki habere göre;

Şu anda Türkiye’nin doğu sınırlarındaki artan popülerliği olan bir komşusu, Türkiye’nin daha fazla turist kaybına uğrama korkusunu yaşatıyor. Türkiye ekonomisini canlandırmaya çalışırken aynı zamanda Rusya ve Azerbaycan ile komşu olan Gürcistan, kendi turizm potansiyelini artırmak için benzer adımlar atıyor.

Gürcistan, büyümeyi hızlandırmak için toplu taşıma altyapısı, kruvaziyer limanları ve uluslararası tabelalar gibi projeler geliştirme planları yaparken, Türkiye’deki ekonomik zorluklar dikkat çekiyor. Türkiye’nin uygun fiyatlı tatil noktası olma statüsü, artan maliyetler ve yoğun sezonlarda vatandaş göçü nedeniyle geriliyor.

“Hiper Enflasyon Turizmi Olumsuz Etkiledi”

Fast Cover Travel Insurance’da kıdemli seyahat analiz uzmanı Sarah Donaldson’a göre “hiper enflasyon” turizm sektöründeki düşüşün nedeni. Donaldson, “Yabancılar bile konaklama ve yemek masraflarını karşılamakta güçlük çekiyor” dedi.

Mayıs 2024’te Türkiye’de enflasyon oranı %75’e yükseldi ancak Aralık ayında %44’e düştü. Bu durum, geçen yaz yaşanan turist kaybının geçici bir trend olabileceği umutlarını doğuruyor.

Yükselen maliyetler nedeniyle birçok tatilcinin ve Türk vatandaşın Yunan adalarını tercih ettiği görülürken, Türkiye’nin yanı başındaki Gürcistan’ın popülaritesi artıyor ve Türkiye’nin uygun fiyatlı tatil destinasyonu statüsünü tehdit ediyor.

Gürcistan’ın turizm sektörü son çeyrek yüzyılda en hızlı büyüyen sektör oldu. Ülkede engelli dostu otobüs sistemleri, devasa beş terminalden oluşan bir deniz limanı, büyük müzeler, yeşil alanlar ve tren istasyonları gibi projeler hayata geçirildi.

Related Posts

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı. Ankete göre bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak daha sıkı koşullar …

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Bakan Bolat: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “13 aydır gerileyen TÜFE enflasyonu haziran ayında aylıkta yüzde 1,37 olmuş ve yıllıkta yüzde 35,05 ile son 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Son 13 ayda yıllık enflasyonda 40,4 puan düşüş gerçekleşmiştir” dedi.