Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Valilik Ek Bina Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri bir araya gelerek kentteki kene vakalarını ele aldı. Toplantı sonrasında Vali Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Şimşek, “2025 yılında bugüne kadar 5,5 aylık dönemde toplam 39 vaka tespit edildi” açıklamasında bulundu. Son günlerde artış gösteren kene kaynaklı vakalar ve bunlara bağlı ölümlerin önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, bu yıl içinde kene nedeniyle hayatını kaybeden 7 kişi olduğunu belirtti. Ayrıca 2025 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle 6 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylaştı.

Şimşek, son beş yılda Sivas’ta görülen vaka sayılarına da değinerek, “2021 yılında 224 vaka kaydedilirken, bu sayı 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024’te 65’e düştü. 2025 yılında ise 39 vaka tespit edildi. En fazla vakaların Kelkit Vadisi ve kuzey ilçelerde görüldüğünü, bu bölgelerdeki köylerde durumun daha ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Kırsal bölgeden gelen vatandaşların tamamının kene nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Keneyle mücadele konusunda tüm kurumlar işbirliği içinde titizlikle çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Vali Şimşek, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen aşı çalışmalarının da ilerlediğini açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın uluslararası çalışma grubuyla gerçekleştirilen aşı çalışmalarında Faz 1 aşamasına gelindiğini belirten Vali, “DNA temelli aşı, faz çalışmalarının tamamlanmasıyla yakın zamanda tıp dünyasında kullanıma sunulacak. Valilik olarak halk sağlığını korumak adına gereken tüm tedbirleri kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.