Otomotivde vergi indirimi isteniyor

Ali Can POLAT

Yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve düşük maaşlar nedeniyle vatandaşların araç satın alma gücü azaldı. Bu durum, otomotiv sanayiini de olumsuz etkiledi. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi 2024’te %7 azaldı. Bu durum, vatandaşları ve üreticileri ÖTV konusunda düzenleme talebinde bulunmaya yöneltti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, iç pazarda yerli üretim araçların payının 2023’te %37 iken, 2024’te %31’e gerilediğini belirtti.

ÜRETİM VE İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ

Eroldu, “Bu düşüş, üretimi ve istihdamı da etkiliyor. Üretim %7, istihdam ise %2 düştü. Sektörde istihdam ve üretimin devamı, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların araçlara erişimi için ÖTV matrahlarının güncellenmesini gerektiriyor,” dedi. Eroldu ayrıca, 2022’den bu yana ÖTV matrahlarının güncellenmediğini ve bu oranların günümüz standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca hurda teşviklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Eroldu, “Bu teşvikler, trafikteki eski araçları kapsamalı ve Türkiye’nin eski araç parkından kurtulmasını sağlamalıdır,” şeklinde konuştu. Eroldu, taleplerini Ankara’ya ilettiklerini ancak ekonomi yönetiminin ekonomiyi soğutma çabaları sebebiyle olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Otomotiv sektöründe rekabetçiliği kaybediyoruz

“Türkiye’nin Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’da üretim yapmaya göre daha ucuz olmasına rağmen rekabet ettiği ülkeler arasında Fas, Romanya, Sırbistan ve Cezayir bulunmaktadır,” diyen Cengiz Eroldu, “Avrupalılar, Çin’in baskısı nedeniyle maliyeti daha düşük olan ülkelere yönelebilirler. Büyük bir rekabet ortaya çıkıyor. İşçilik maliyetimiz, Romanya ile 2024’te aynı seviyeye gelmiştir ve 2025’te geçmesi muhtemeldir. Ancak bunu verimlilik arttırarak aşabiliriz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir