Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Uzun Süre Oturmak Beyin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Yapılan son araştırmalara göre, gün boyunca uzun süre oturmanın beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ortaya konuldu. Egzersizin bu zararı tek başına telafi edemeyeceği belirtilen çalışma, Alzheimer hastalığına karşı korunmada oturmanın da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, düzenli egzersizin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğunu desteklerken, Alzheimer’s & Dementia adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma bu görüşü sorguluyor. Araştırmacılara göre, günlük egzersizin yanı sıra oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerekiyor.

Çalışma kapsamında, 404 katılımcının fiziksel aktiviteleri bir hafta boyunca takip edildi ve 7 yıl boyunca bilişsel testler ve beyin taramalarına tabi tutuldu. Uzun vadeli gözlemler, oturmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Katılımcıların yüzde 87’si haftalık en az 150 dakika egzersiz yaparken, oturan kişilerin bilişsel performanslarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Araştırmaya göre, uzun süre oturan bireylerde, özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgesi olan hipokampusun daha hızlı küçüldüğü gözlemlendi. Bu durum, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak için sadece egzersiz yapmanın yetersiz olduğunu” belirtiyor ve oturarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, Alzheimer riski taşıyan bireylerin oturmanın etkilerine daha duyarlı olduğu ve APOE-ε4 geni taşıyıcılarının beyinlerinde daha fazla gri madde kaybı yaşandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, oturmanın beyni hızlı yaşlandırabileceğini belirtirken, spor yapmanın yanı sıra günlük hareketsizlik süresinin kısaltılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Çalışmanın diğer yazarı Angela Jefferson, özellikle Alzheimer riski taşıyan yaşlı yetişkinler için oturarak geçirilen süreyi azaltmanın bilişsel sağlığı korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.