Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Banka Kredileri Eğilim Anketi Sonuçları Açıklandı: Kredi Koşullarında Değişim Bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, bankalar işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak sıkı koşullar uyguladılar. Ancak üçüncü çeyrekte kredi koşullarında bir gevşeme öngörülüyor.

Kredi Koşulları İşletmeler İçin Sıkılaştı

TCMB’nin açıkladığı ankete göre, bankalar ikinci çeyrekte kısa vadeli, döviz cinsinden ve büyük işletmelere verilen kredilerde standartları sıkılaştırdılar. Uzun vadeli ve TL cinsinden kredilerde ise belirgin bir değişiklik gözlenmedi. KOBİ’lere yönelik kredi standartlarında da önemli bir farklılık olmadı.

Üçüncü çeyreğe ilişkin beklentiler, döviz cinsinden ve büyük ölçekli işletmelere verilen krediler dışında, genel olarak kredi koşullarında bir gevşeme öngörüyor.

Bireysel Kredilerde Genel Durum

İkinci çeyrekte bankalar, özellikle ihtiyaç kredilerinde gevşeme eğilimindeyken, konut ve taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik yapmadılar. Üçüncü çeyrek için bankalar, tüm bireysel kredi türlerinde mevcut koşulların devam edeceği şeklinde beklentilerini açıkladılar.

Kredi Talebinde Artış Gözlendi

İşletmelerin kredi talebi ikinci çeyrekte genel olarak arttı. Özellikle KOBİ’lerin kredi talebinde belirgin bir artış olurken, TL kredi talebinde hafif bir düşüş yaşandı. Uzun vadeli kredi taleplerinde ise bir değişiklik olmadı.

Üçüncü çeyrek için bankalar, işletmelere yönelik tüm kredi taleplerinde artış öngörürken, konut kredisine olan talebin artacağı, taşıt ve diğer bireysel kredilere olan ilginin azalacağı öngörüldü. Bireysel kredi taleplerinde büyük bir değişim beklenmiyor.

Fonlama Koşulları Rahatlayacak

Fon bulma olanakları açısından değerlendirildiğinde, bankaların ikinci çeyrekte yurtiçi kaynaklara erişiminin kolaylaştığı, yurtdışı kaynaklara ulaşımda ise zorluk yaşandığı görüldü. Üçüncü çeyrek için ise yurtiçi ve yurtdışı fonlama koşullarının belirgin şekilde gevşeyeceği öngörülüyor.

Related Posts

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Bakan Bolat: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “13 aydır gerileyen TÜFE enflasyonu haziran ayında aylıkta yüzde 1,37 olmuş ve yıllıkta yüzde 35,05 ile son 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Son 13 ayda yıllık enflasyonda 40,4 puan düşüş gerçekleşmiştir” dedi.

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …

Hakan Kara’dan faiz ve doğalgaz yorumu: ‘Fiyatı yüzde 149 artırıldı’

Prof. Dr. Hakan Kara doğalgaz fiyatlarındaki sert artışa dikkat çekti. Faizlerin yüksek olmasına rağmen enerji maliyetlerindeki yükseliş sürüyor. Bu durum halkın alım gücünü olumsuz etkiliyor.