Manisa’da Don Zararını 36 Bin Üretici Yaşadı

“`html

Manisa’daki Zirai Don Afeti Üzerine Açıklama

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Manisa’da zirai don nedeniyle etkilenen üzüm bağlarını inceledikten sonra önemli bilgiler paylaştı. Gizligider, “Yapılan ilk değerlendirmelere göre, üzüm başta olmak üzere, kiraz, şeftali, kayısı, ayva, armut, badem, ceviz, erik ve zeytin gibi tarım ürünleri, 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üreticimize zarar verdi,” dedi.

Gizligider, 10-11 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerini yerinde görmek için Manisa’ya geldi. Saruhanlı ilçesinde üzüm bağlarını ziyaret eden Bakan Yardımcısı, üreticilerin yaşadığı zorlukları dinleme fırsatı buldu. Bu ziyaret sırasında Gizligider’e Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti milletvekilleri Murat Baybatur, Ahmet Mücahit Arınç, Tamer Akkal, Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı, ve diğer yetkililer eşlik etti.

Bakan Yardımcısı, afetin ardından alınan önlemleri basın toplantısıyla paylaştı ve “Cumhurbaşkanımızdan gelen geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Son yılların en ciddi tarımsal afetlerinden birini yaşadık. Manisa, tarımda kritik illerimizden birisi. 877 bin 598 dekar üzerinde bağcılık yapmaktayız. Türkiye genelinde olduğu gibi dünya çapında da tanınan bir bağcılık merkeziyiz. Ancak sadece üzüm değil, meyve üreticilerimiz de don olayından etkilendi,” ifadelerini kullandı.

Don olayının en şiddetli yaşandığı ilçe olan Saruhanlı’da, 10 Nisan sabahı bazı bölgelerde sıcaklıkların eksi 3 derece düşmesi sonucu 17 ilçenin etkilendiğini belirten Gizligider, “Katkı sağlamak amacıyla, afet yaşandığı an itibarıyla Manisa valimiz, milletvekillerimiz ve tarım il müdürlüğü ekiplerimiz üreticilerin yanında yer aldılar. 8 Nisan itibarıyla meteorolojik verileri üreticilerimize ulaştırdık,” dedi.

Sigorta Bilinci Artıyor

Bakan Yardımcısı Gizligider, Manisa’da tarım sigortası yaptırma bilincinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “12 bin 820 çiftçimiz, 276 bin 589 dekar alan için zirai don sigortası yaptırdı. Bu oran Manisa’da yüzde 54, Saruhanlı’da ise yüzde 75’e ulaştı,” şeklinde konuştu. Ayrıca, 11 bin 946 üreticimizin 259 bin 181 dekar arazisinin don nedeniyle etkilendiğini açıkladı.

Gizligider, “Üreticilere tarım sigortası yaptırmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. İklim değişikliği nedeniyle tarımda çeşitli risklerle karşı karşıyayız. Bu nedenle sigorta, alınabilecek en önemli önlem,” dedi.

Geleceğe Yönelik Önlemler

Gizligider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın durumu sürekli olarak takip ettiğini belirtirken, Meclis’te risklere karşı önlemler alınması için bir komisyon kurulduğunu ifade etti. “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmak çok önemlidir. Kayıtlı çiftçilerimizin zararları, etiği oranına göre devlet tarafından tazmin edilecektir,” dedi.

Son olarak, afet sonrası gerekli önlemlerin alınacağı ve üreticilerin yanında olunacağına dair güvence veren Gizligider, bu süreçte tarımsal kredi borçlarının ertelenmesine yönelik adımlar atılacağını belirtti. Ayrıca, TARSİM kapsamındaki sigorta süreçlerine dair bilgilerin her zaman alınabileceğinin altını çizdi.

Gizligider, ilçeye yapılması planlanan sanayi yatırımını da değerlendirerek, “Bu tür projeler, Manisa’nın kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak,” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“`

Related Posts

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı. Ankete göre bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak daha sıkı koşullar …

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Bakan Bolat: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “13 aydır gerileyen TÜFE enflasyonu haziran ayında aylıkta yüzde 1,37 olmuş ve yıllıkta yüzde 35,05 ile son 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Son 13 ayda yıllık enflasyonda 40,4 puan düşüş gerçekleşmiştir” dedi.