22 Şubat 2025

Yemek Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

İstanbul’un kalbindeki 80 milyar liralık rant… Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları’na ilişkin mülkiyet devri ve restorasyon süreci tartışmalara neden oldu. 15 Ağustos 2024’te Haydarpaşa’nın 500 dönümlük, Sirkeci’nin ise 200 dönümlük alanı, binaları ve arsalarıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ...

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları’na ilişkin mülkiyet devri ve restorasyon süreci tartışmalara neden oldu. 15 Ağustos 2024’te Haydarpaşa’nın 500 dönümlük, Sirkeci’nin ise 200 dönümlük alanı, binaları ve arsalarıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na protokolle devredildi.

Bu süreçte, Kadıköy tarafındaki Et ve Süt Kurumu’ndan limana kadar uzanan bölgenin de bakanlığa geçtiği söylendi.

Yaklaşık bir buçuk ay önce İş İnsanı Güler Sabancı’nın bölgeye gelerek projeler üzerinde çalıştığı, aktarıldı.

BEKLEME SALONU BİLE YOK İDDİASI

İddialara göre, devir sonrası demiryolu taşımacılığı büyük ölçüde kısıtlandı. Haydarpaşa’da yalnızca üç yolun kaldığı, metrobüs ve tramvay hatlarına benzer bekleme salonları bile olmayan bir düzenleme yapıldığı öne sürülüyor.

Sirkeci’deki lojmanların tahliye edilmek istendiği, çalışanlara yeni konut tahsis edilmediği ve bu durumun mahkemeye taşındığı öğrenildi.

Protokolün 29 yıllığına kiralama ve başkalarına kiralama hakkı içerdiği, mevcut işletmelerin, lojmanların ve ticarethanelerin akıbetinin belirsiz olduğu ileri sürüldü.

MAHKEMEYE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ

İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından Sirkeci Gar lojman tahliyeleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği, ancak bu karara rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü bildiriliyor.

Haydarpaşa’nın üzerindeki örtüler söküldü restorasyon başlıyor.

80 MİLYAR LİRALIK RANT… SENDİKA VE ODA İTİRAZ ETTİ

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, protokole itiraz ederek hukuki süreç başlattı. BTS Genel Sekreteri Murat Oral, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın ticari rant ve dönüşüm tehdidi altında olduğunu iddia etti. Oral, protokolün İstanbul’un merkez tren garlarını işlevsizleştirip demiryolu hizmetlerini zayıflattığını vurguladı ve bu alanların endüstriyel miras açısından değerine dikkat çekti.
Oral, “Haydarpaşa Garı ve çevresi için 700 dönüm. İstanbul’un en değerli alanlarından bahsediyoruz. Demiryolu işletmeciliğinde merkez tren garı olmadan işletmecilik olmaz. 20 milyonluk bir kent olan İstanbul’un merkez tren garı olmayacak” dedi.
Gazetekadıköy’ün haberine göre; Haydarpaşa Gar sahası için kira bedeli 71 milyar TL, Sirkeci Gar sahası için ise 9,5 milyar TL olduğu söylendi.

Öte yandan, sendikaların ve bölgedeki işletme sahiplerinin sürecin şeffaf ilerlemediğini ve kamusal alanların farklı kullanımlara açılarak demiryolu işletmeciliğinin devre dışı bırakıldığını savunduğu dile getirildi.