Artan gaz ve elektrik kullanımı ile turizm dalının en değerli masraflarından biri güç oldu. Faturalar katlandı, kış periyodu Avrupa’dan beklenen turistlerle heyecanlanan bölüm, otelleri açıp açmama ikilemi yaşıyor.
Yaz periyodunda devreye alınan artırımlar, artan tüketimle birlikte vatandaştan, endüstriye, perakendeden turizme, tüm kesimlerin kış devri faturalarında cebini yakmaya başladı. Bu yıl Avrupa’da yaşanan güç krizi nedeni ile hareketli geçmesi beklenen kış periyodunda TL bazında 5-6 kata kadar artan fatura ödemeleri, otelleri kapıları açıp açmama ikileminde bıraktı. Kimi otellerde işçi maliyetinin önüne geçen faturalar nedeni ile yeni rezervasyonların maliyetleri karşılamadığına dikkat çeken bölüm temsilcileri, dolulukların kâr etmeye yetmediğine ve otellerin kış devrinde açmama kararı alabildiğine dikkat çekti.
KÂR SONUNA ULAŞAMIYOR
Enerjinin şu anda otelciler için en büyük masraflardan biri haline geldiğini kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu Lider Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Dolayısıyla zorlanıyoruz. Kış periyotlarında çok fazla konuk ağırlayamadığımız için gücün masraflardaki hissesi çok yüksek oluyor. Münasebetiyle kimi bölgelerde açık olan oteller kışın gelecek konukları ağırlayacak. Lakin Avrupa’daki güç düşüncesinden ötürü gelebilecek konuklar için açılacak çok fazla otel yok. Zira güç ve işçi maliyetleri maalesef o doluluklar ile kâr etme sonuna gelmiyor. Kış için güç maliyetleri çok yüksek olduğu için birçok otel açmayacak. Esasen açmıyordu tekrar açmayacak” açıklamasını yaptı.
Sektörün Avrupa’dan gelecek konuklar için heyecanlandığını lakin güç maliyetlerinden ötürü açmanın çok mantıklı olmadığını belirten Bülbüloğlu, geçen seneye nazaran güç faturalarının 5-6 kat üstte olduğunu belirtti.
Personel maliyetiyle yarışıyor
Türkiye Otelciler Birliği Lider Yardımcısı İkram Güral Gül, ise güç faturalarının kesim açısından kritik düzeye geldiğini aktardı. Kış devri öncesinde güç maliyetlerinin iki katına çıktığına dikkat çeken Gül, “Bizde daha evvel işçi en değerli giderimizdi şu anda güç de en kritik sarfiyatlar ortasına girdi. Kış periyodunda bu iki katına çıkan sayı daha da yükselecektir. Şu anda maliyetler çok arttı lakin yönetim edebiliyoruz. Nereye kadar gidecek bu faturalar kestiremiyoruz” diye konuştu.