En çok tüketilen balıklardan biri ama yüksek CİVA içeriyor

Balık, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin, yağsız bir et olup, bu özellikleri sayesinde sayısız sağlık faydası sunan besleyici bir gıda maddesidir. Ancak, İspanya’da yapılan bir araştırma, ülkede en çok tüketilen balık türlerinden birinin, içerdiği yüksek civa oranı nedeniyle toksik olabileceğini ortaya koydu.

Tüketici ve Kullanıcılar Örgütü (OCU), balık ve deniz ürünlerindeki cıva seviyelerini belirlemek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada, taze, dondurulmuş ve konserve olmak üzere 100’den fazla deniz ürünü incelendi. Elde edilen sonuçlar, orkinosun, cıva içeriği en yüksek balık türü olduğunu, bunu kılıç balığı, köpek balığı ve mako köpek balıklarının izlediğini ortaya koydu.

Balıklar, madencilik faaliyetleri ve zehirli atıkların denize dökülmesi gibi endüstriyel kirlilik kaynakları nedeniyle cıva içeriyor. Civa suya karıştığında, deniz canlıları, özellikle de insan tüketimi için avlanan türler, bu zararlı maddeyle temas eder. Ayrıca balıklar, “biyoakümülasyon” adı verilen doğal bir süreçle bu metali biriktirir. Bu süreçte, daha büyük balıklar, vücutlarındaki cıva konsantrasyonunu artıran daha küçük balıkları tüketir.

Civa içeren balıkların tüketimi, karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonlarında sorunlara yol açabiliyor. İspanyol Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne (AEND) göre, bu toksik madde, nörolojik gelişim üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir ve sinir sistemi ile üreme sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Yanlış diş ipi, diş eti çekilmesine neden olabilir! Doğru olanı nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Sakızın da artısı eksisi var! Çiğneyince diş fırçası gibiymiş ama tek şartla

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimleri sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir