Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

İmamoğlu’nun şirketine kayyum olarak atanmıştı: 20 yerden maaş aldığı ortaya çıktı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun inşaat şirketine atanan kayyum Enis Güçlü Şirin’in aynı anda 20 farklı şirketin yönetiminde olduğu ortaya çıktı.

Döviz şaşırttı! Yeni haftaya böyle başladı

Dolar ve euro yeni haftaya sakin başladı. Dalgalı bir seyrin ardından geçen haftayı yüksek kapatan dövizde yeni haftaya hareketsiz bir giriş oldu. Geçen hafta TL karşısında istikrarlı bir rota izleyerek ilerleyen doların bugün yükselişi sınırlı oldu …

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.

Vodafone Türkiye’den 400ZR+ Hız Teknolojisi

Vodafone Türkiye, Cisco ile veri merkezlerinde 400ZR+ hız teknolojisini uygulamaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Hilton Oteli kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1987’de ortak olduğu ve 2020’de kapanan Hilton Oteli’ndeki yüzde 23,5 hissesini satma kararı aldı.

Mısır granitine damping önlemi

Mısır menşeli granit ithalatına yönelik dampinge karşı kesin önlem uygulanmasına karar verildi. Karar, resmi gazetede yayımlandı.