Uzayda neler oluyor? Dev yıldızlar ilk kez parçalandı, bir anda dışarı salındı

Araştırmacılar, Evrende Nadir Görülen Dev Patlamaları Keşfetti

Araştırmacılar, Güneş’in tüm ömrü boyunca yaydığı enerjinin 100 katını aniden dışarı salan devasa olaylara “aşırı nükleer geçişler” (ENT) adını verdiler. Bu yeni tür olaylar, daha önce gözlemlenen gelgit bozunma olaylarına (TDE) benzemekle birlikte çok daha parlak ve uzun ömürlü.

Gaia aslen Samanyolu’nun üç boyutlu haritasını oluşturmak için geliştirilmişti. Ancak araştırmacılar, 2016 ve 2018 yıllarında kaydedilen Gaia16aaw ve Gaia18cdj olaylarını incelediklerinde, Gaia’nın öngörülen amacının ötesine geçen önemli bulgular elde ettiler. Bu patlamalar, Zwicky Geçici Tesisi tarafından 2020 yılında tespit edilen benzer bir olayla kategorize edildi.

Süpernova olasılığı dışlanmıştır çünkü ENT’ler, bilinen en parlak süpernovalardan iki kat daha güçlüydü. Tipik bir süpernova, Güneş’in 10 milyar yıllık enerji yayma süresine eş değerken, ENT’ler 100 Güneş’e eşdeğer enerjiyle olağanüstü bir parlaklık sergiliyor.

Bu patlamalar, yıldızların kara deliklere çok yaklaşması sonucu yerçekimi etkisiyle parçalanmalarıyla açıklanmaktadır. ENT’lerin, süper kütleli kara deliklerin büyüme süreçlerine ilişkin önemli bilgiler sağlayabileceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, bu dev patlamaların evrende nadir görüldüğünü ve süpernova olaylarından yaklaşık 10 milyon kat daha az sıklıkta meydana geldiğini göstermektedir.

Hawaii Üniversitesi’nden astrofizikçi Jason Hinkle, bu patlamaların alışılmış TDE’lerden yaklaşık 10 kat daha parlak olduğunu belirtti. Benjamin Shappee ise bu olayların, evrenin “kozmik öğle” dönemine dair önemli bilgiler içerdiğini vurguladı; bu dönem, galaksilerin yıldız oluşturup kara delikleri beslediği çağı temsil etmektedir.

Related Posts

WhatsApp uygulamasında eski sürüme geri dönülecek

WhatsApp’ın Windows sürümü için web tabanlı sürüme geri dönülecek.

Artık parmağınızı kullanmayacaksınız! Instagram’dan yeni hamle…

Reels Instagram‘ın kullanıcılar tarafından hızlı kabul edilen ve sevilen bir özelliği olarak ön plana çıkıyor Instagram Reels akışında videoların sürekli oynamasını sağlayacak bir özelliği test ediyor. Otomatik kaydırma adı verilen bu özellikle …

TOFAŞ, üretime 3 hafta ara verecek

Tofaş yıllık izin ve planlı bakım nedeniyle 28 Temmuz ile 17 Ağustos arasında üretime ara verecek.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Uyarı geldi: Acil güncelleme yapın! Tüm Windows kullanıcıları etkilenecek

WinRaR dosyasında güvenlik açığı riski tespit edildi. Windows kullanıcılarının güncelleme yapmaması acil olarak tavsiye edildi.

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.