Vücudunuz elektrik santrali mi? Kurtulmanın bir yolu var

Bu rahatsız edici olay, iki nesne veya yüzey arasında statik elektriğin birikmesi veya elektrik yüklerinin dengesizliği nedeniyle oluşur. Bu yükler boşaltıldığında şok hissi ortaya çıkar.

STATİK ELEKTRİĞİN NEDENİ

Aşırı statik elektrik her zaman sistem için bir şoktur ancak normalden daha sık şok yaşarsanız, gerçekten rahatsız edici hale gelir. Dikkatinizi dağıtabilir ve sebebini bilmek isteyebilirsiniz.

Bir fenomen olmakla birlikte, temel düşünce, zıt miktarda elektrik enerjisine sahip iki şeyin (insanlar da dahil) dokunulduğunda şoka benzeyen bir deşarj yaratması veya “ses” çıkarmasıdır. Belki tüyleriniz bile diken diken olur.

Atomların proton ve elektron sayıları aynı olmayacak şekilde dengelenmesi söz konusudur. Elektron ve protonlar dengelendiğinde yük nötrdür. Ancak elektron ve proton dengesizliği olduğunda, protonların seviyesinde buluşmak üzere fazladan elektronlar boşalacaktır. Bu elektronların hızla kaybolması statik elektrik olarak bilinen elle tutulur bir şoka yol açıyor.

VÜCUTTA AŞIRI ELEKTRİKLENMENİN BELİRTİLERİ

Soğuk ve kuru havalarda vücut elektriği ilettiği ve fazlasını biriktirdiği için dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler vardır.

Sinirler 100 miliamperlik elektrik şokundan olumsuz etkilenebilir ve uzun vadede hasar görebilir. Böyle bir inme, bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, nöbetler, kalp veya solunum durması, psikolojik bozukluklar ve/veya cilt lezyonlarına neden olabilir. Ancak statik elektrik şokları genellikle sadece 0,25 mA olduğundan sonuçları çok daha az tehlikelidir.

Vücutta aşırı elektriklenmenin belirtileri şunlardır:

▪ sık felç

▪ ağrı

▪ bölgede uyuşma

▪ dokunmaya karşı hassasiyet

▪ uyuşma ve karıncalanma hissi

▪ soğukluk hissi

▪ özellikle ellerde veya ayaklarda yanma, sıkışma veya karıncalanma hissi.

VÜCUTTAKİ STATİK ELEKTRİK NASIL ATILIR?

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini, örneğin sık sık statik elektrik çarpması yaşıyorsanız endişelenmeyin; bunu tedavi etmenin bir yolu var.

Birkaç basit adım atarak fazla statik elektriği azaltabilirsiniz. Esasında statik elektriğin uzaklaştırılması, yükün başka bir çıkışa sahip olmasını sağlar.

Çözümlerden biri de yalıtımı olmayan ayakkabılar giymektir. İkincisi, yükünüzü yere bırakacak şeylere sık sık dokunuyorsunuz.

METALE TEMAS EDİLDİĞİNDE STATİK ŞOK NASIL ÖNLENİR?

Kapı kolları, araba kapıları veya pencere çerçeveleri gibi metal nesnelere dokunmak genellikle statik şoka neden olur.

Bunun nedeni, metalin pozitif yük taşıması ve siz metal bir cisme dokunduğunuzda vücudunuzdaki ekstra elektronların eşitlenmek üzere cisme aktarılmasıdır.

Statik şokun metalle temas etmesini önlemek için yanınızda metal bir nesne taşıyabilirsiniz. Anahtar, ataç, çengelli iğne hatta bozuk para gibi bir şey yükü etkisiz hale getirir ve şoku önler.

Related Posts

İran o işbirliğini askıya aldı: ‘Bombalamayla yok edemezler’

İsrail ve İran çatılmalarının ardından İran Meclisi’nin kısa süre önce kabul ettiği ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasa, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın onayının ardından bugün resmen yürürlüğe girdi. Bunun …

CHP’li Başarır: Meclis’e gelen yöre halkımıza giriş yasağı konulmuş!

Meclis’e giremeyen köylüler, “”Zeytini koruduğumuz için mi almıyorsunuz? Bütün suçumuz zeytini korumak mı? Sabah hepiniz zeytine çatal batırıyorsunuz.” dedi.

Hareket eden trene binmeye çalıştı: Ölümden kıl payı kurtuldu

Hindistan’ın Nagpur kentindeki bir istasyonda hareket halindeki trene binmeye çalıştığı sırada dengesini kaybeden kadın, polisin hızlı müdahalesiyle ezilmekten son anda kurtuldu.

Ateşkes sonrası Hürmüz iddiası: ‘İran mayın döşemek için hazırlık yaptı’

İran’ın İsrail ile savaş devam ederken Basra Körfezi’nde gemilere deniz mayınları yüklediği, bunun Hürmüz’e mayın döşeme hazırlığı olduğu ileri sürüldü.

Tiyatronun günü 5 Temmuz

Terör örgütü PKK’nın şova dönüşecek silah bırakma töreni için Süleymaniye Ranya’daki kırsal bölge ile Kandil’deki Binar bölgesinde hazırlıklar sürüyor.

Putin ile Macron arasında 3 yıl sonra ilk temas

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık 3 yıl aradan sonra ilk kez bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Orta Doğu’daki çatışmalar ve Ukrayna meselesi ele alındı.