11 Nisan Dünya Parkinson Günü: Hastalık Yönetilebilir, Ama Tedavisi Yok

Dünya Parkinson Günü: Parkinson Hastalığı Yönetilebilir

11 Nisan Dünya Parkinson Günü, toplumda Parkinson hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, hastalığı tanımlayan ve adını veren James Parkinson’un doğum günü olarak da kutlanan bu gün, özel açıklamalarla dolu. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Figen Bakıcı, “Parkinson hastalığını ortadan kaldıracak tedavi bulunmasa da yönetmek mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Figen Bakıcı, Parkinson hastalığının tarihin eski çağlarından beri bilinen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın, zamanla yalnızca hareket sistemi değil, birçok sistemi etkileyen bir durum haline geldiğini vurguladı. Nigrostriatal hücrelerin ölümü ve buna bağlı olarak dopamin yetersizliği, hastalığın temelinde yer alırken, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle hastalığın tetiklendiği söylendi.

Parkinson hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Bakıcı, hastalığın tanınmasında nöroloji eğitiminin önemine dikkat çekti. Hastaların hareket yavaşlığı, kas sertliği, titreme ve dönüş zorlukları gibi belirtilerle karşılaşabileceğini belirtti. Günümüzde Parkinson hastalığının tanınmasında zorluk yaşanmadığını söyleyen Bakıcı, hastalığın yönetilebilir olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / METİN BAŞAR – Sağlık

Related Posts

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir